Прянощі для вашого здоров’я

Компанія «Екотехніка» успішно працює на ринку спецій і приправ України з 1992 року. Вона випускає самий широкий в країні асортимент прянощів, приправ і трав під ТМ «Эко».


Прянощі і трави «Эко» використовують в приготуванні різноманітних страв, насичуючи їх різними відтінками смаків. З давніх давен відомо, що прянощі в стравах розпалюють «вогонь травлення», тобто стимулюють секрецію травних соків. Виявляється, малорухливий спосіб життя, слабке травлення та погано переварена їжа призводить до утворення в нашому організмі різних отруйних речовин – токсинів, які не виводяться з організму, а потрапляють в кров і стають причиною постійного джерела отруєння. Розщепленню токсинів в організмі та їх виведенню допомагають спеції і прянощі.

Древня наука Аюрведа навчає нас обов’язково використовувати спеції в приготуванні їжі для її переварювання та засвоєння. Згідно Аюрведі існує п’ять китів, на яких має стояти будь-яка збалансована страва:

1. КУРКУМА
Це прекрасний природний антибіотик. Ця властивість робить її по справжньому безцінною. На відміну від синтетичних препаратів, прянощі – ліки не погіршують стан шлунково – кишкового тракту і не руйнують печінку, напроти, при вживанні куркуми підвищується активність кишкової флори і покращується травлення. Куркума також призупиняє процеси старіння організму, вона очищує кров і омолоджує клітини. Куркума також зупиняє кровотечу і заживлює рани. При захворюваннях шкіри куркума просто незамінна. Вона сприяє гарному обміну речовин.

2. ІМБИР
Здавна був відомий і як пряність, і як ліки. Він добре впливає на травлення і допомагає при застудах. Імбир також чудовий засіб проти укачування і нудоти. Іще імбир володіє анальгітичними властивостями і знижує рівень цукру і холестерину в крові. Відомо, що якщо болить зуб, то розжований шматочок імбиру допоможе значно зменшити біль. Імбир знищує шкідливі мікроби, крім того, від нього залишається дуже приємний запах. Також імбир володіє сильною протиглистовою дією.

3. ФЕНХЕЛЬ (насіння кропу).
З прадавніх часів фенхель цінується не тільки у кулінарії як вишукана пряність, але це ще й знаний народний засіб від багатьох захворювань, у тому числі і від сезонного грипу. Високі лікарські властивості фенхелю, відомі з cтародавніх часів. Він сприяє посиленню лактації, усуває здуття живота і нервовість. Якщо з’їсти щіпку насіння фенхелю після їжі, це допоможе перетравленню їжі і полегшить дихання. Настій із насіння використовують для лікування безсоння: насіння варять 15-20хв на малому вогні, потім заливають в 0,5л вина “Кагор”, настоюють протягом години, проціджують та вживають перед сном.

4. КОРИЦЯ.
Вона володіє чудовими лікувальними і смаковими якостями. При ГРВІ і грипі кориця – це чудовий потогінний і відхаркувальний засіб. Кориця також сприяє покращенню травного процесу, викликає апетит, укріплює шлунок. Її використовують як стимулюючий, тонізуючий і антисептичний засіб. Ця пряність здатна протистояти розвитку цвілі і інших грибкових і дріжджових мікроорганізмів, які викликають різноманітні захворювання. А декілька грамів кориці в їжі нормалізують показники рівня цукру в крові й здатні запобігти серцево-судинним захворюванням.

5. КОРІАНДР (кінза).
Має спазмолітичні й антибактеріальні властивості. Настій плодів коріандру вживають для збудження апетиту й покращення травлення, як жовчогінний засіб, при метеоризмі, як відхаркувальний і протигеморойний засіб. Настій плодів п'ють при гастритах, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. У народній медицині коріандр використовують при простудних захворюваннях, як заспокійливий засіб при істерії й судомі та як протиглисний засіб; зовнішньо — як ранозагойний, болетамувальний і антисептичний засіб.

Усі ці та багато інших спецій та прянощів випускає для Вас торгова марка «Эко». Використовуйте прянощі «Эко» для поліпшення якості їжі і зміцненню здоров’я.

Журнал "Едим со вкусом" №1-2/2010