Духмяний, або ямайський перець – це плоди вічнозеленого дерева родини миртових. Батьківщиною перцю духмяного вважають Центральну Америку, культивують його в Індії, Південній Америці, на Кубі і на Ямайці. Основними експортерами являються Ямайка, Гондурас і Коста-Ріка.
Має інші назви: ямайський перець, англійський перець, пімента, ормум, гвоздичний перець.
Хімічний склад. Лікувальні властивості.
Перець духмяний містить 3,5% ефірної олії, головним складником якої є евгенол, цінеол, каріофіллен, фелландрон. Плоди та листки духмяного перцю являються джерелом ефірної олії, котра застосовується в медицині, особливо стоматологічній практиці, як антисептичний засіб. Також перець покращує роботу шлунку, корисний при метеоризмі.
Смакові якості. Застосування.
Духмяний перець називають ще рослиною, що поєднує в собі чотири прянощі. Він містить аромат кориці, чорного перцю, мускатного горіха і гвоздики. Запах його приємний, смак остропряний, пекучий. Це сильна пряність. Надає стравам аромат і змінює їх смак. Перець духмяний відноситься до найбільш популярних і часто вживаних прянощів. Без нього не обходяться в домашньому консервуванні, особливо при маринуванні огірків, помідорів, патисонів і т. д. Застосовується при копченні продуктів, у виробництві лікерів, ромів. Входить до складу багатьох пряних сумішей: індійської «каррі», гамбурзькій, франкфуртської, уорчестерской, «сухих парфумів» і т. д.
У харчовій промисловості в меленому вигляді додається у різні види столової гірчиці: «Русскую», «Московскую», в соуси «Южный», «Столовий» та ін.
Духмяним перцем ароматизують оселедець, рибні консерви, тверді сири.
У домашній кулінарії його кладуть в м'ясні і рибні закуски: заливні, холодець, ростбіф, додають в домашні ковбаси, паштети.
Духмяний перець обов’язковий в рибних супах, в солянках, юшці, борщах, супі харчо, м’ясному бульйоні. Його використовують в других стравах із яловичини, свинини, дичини, курятини і т.д., для приправи гарнірів (особливо із рису).