Перець червоний гострий, або перець чилі – висушені плоди тропічного куща, що відноситься до сімейства пасльонових, пряність, яка має пекучий смак.
Батьківщиною цієї рослини вважають тропічну Америку. В теперішній час гострий перець вирощують переважно в тропічних країнах, але більше всього – в Індії і Таїланді. Червоний перець можна вирощувати і в домашніх умовах в квіткових горщиках. Необхідні умови – регулярний полив з періодичним підживленням квітковою сумішшю.
Плоди червоного перцю сушать цілими і меленими; при висушуванні стручки набувають більш густого відтінку, від темно- до помарвнчево-червоного. Зазвичай перець висушують на сонці, від чого плоди зморщуються; потім їх звільняють від чашечки і мелють. Так отримують, наприклад, кайенський перець, який названий іменем міста Кайенна в Гвіані (Південна Америка).
Хімічний склад. Лікувальні властивості.
Червоний перець є рекордсменом серед інших продуктів за вмістом вітаміну С. Першим це з'ясував учений з Угорщини, Альберт Сент-Дьордь, за що й отримав Нобелівську премію в 1937 році.
Залізо, кальцій, фосфор, магній, цинк, калій та натрій - всі ці життєво важливі для людини мікроелементи містяться в червоному перці. Також у його складі містяться жирні олії, капсорубін, капсантін, цукор, каротин і каротиноїди.
Помірна кількість червоного перцю сприяє зміцненню травлення та підвищення апетиту, діє укрепляюще на організм в цілому. Поліпшення циркуляції крові, підвищення секреції шлункового соку, допомога в роботі печінки, позбавлення від доброякісних пухлин, полегшення стану людей, що страждають на бронхіальну астму та алергію.
Але найголовніше - те, що за результатами останніх досліджень, перець чилі здатний боротися з раком! Цим, воістину цілющим властивостям, пекучий перець зобов'язаний міститься в ньому антибіотика капсаїцину. До речі, саме алкалоїд капсаїцин надає перцю неповторний пекучий смак і гостроту. Отже, чим перець гостріше, тим більше в ньому цієї цілющої речовини.
Смакові якості. Застосування.
Перець використовують свіжим в стручках (частіше в овочевих стравах і соліннях) або в сухому вигляді (як в стручках так і в меленому). Мелений перець додають в соуси, в заправку для салатів, в кефіри, простокваші, ним посипають різні страви, його додають в бульйон, тушковане м'ясо, маринади. Цілий перець кладуть в борщі, супи (під час приготування, а не в готові страви).
Червоний перець додає гостроти сумішам прянощів, м’ясу, морепродуктам. Використовується в італійській, індійській, мексиканській і карибській кухнях. Червоний перець дуже часто використовують в сумішах прянощів, в поєднанні з часником, коріандром, базиліком, чабером, меленим лавровим листом та іншими. Його використовують в соусах для надання їм пекучості, гостроти. Класти червоний перець слід за декілька хвилин до готовності страви.
Цей перець відомий своєю здатністю підвищувати апетит.