Коріандр — цінна пряно-ароматична і лікарська культура, відноситься до сімейства селерових. Батьківщина - східне середземномор’я.
Відомий був ще древнім грекам, знайдений в древньоєгипетських гробницях, які відносяться до 1400 р. до н.е. Греки називали його «клоповник», тому що свіже розім’яте листя його пахне клопами. А спілі плоди, особливо в суміші з іншими прянощами, мають приємний смак і змінюють свій аромат. Дана рослина – родич кмину, фенхелю, кропу, анісу.
Має інші назви: коріандр посівний, кіндза, кишнець, клоповник.
Його вирощують в Індії, Марокко, Венгрії, Польщі, Румунії, Північній і Південній Америці, перш за все в Аргентині. В дикому вигляді росте на Кавказі, в Криму.
Хімічний склад. Лікувальні властивості.
Насіння коріандру багате на ефірні масла (0,2-1,4%), містить вітаміни А і С, жирні масла, дубильні речовини, азотисті речовини, крохмаль, цукор і багато інших. Головним компонентом ефірного масла являється ліналоол (до 75%) і гераніол. Саме із-за наявності всіх цих компонентів його використовують в фармацевтичній промисловості для приготування галенових препаратів, котрі покращують травлення, застосовують при гастритах, язві шлунку і дванадцятипалої кишки.
Насіння коріандру використовують для приготування багатьох інших ліків: антисептичних, жовчогінних, знеболюючих.
Відвар насіння вживають в якості відхаркувального засобу при бронхітах і запаленні легенів.
Смакові якості. Застосування.
Коріандр не тільки корисна рослина, але і дуже хороша пряність, котру можна вживати цілий рік.
Сушене насіння найширше використовується, в першу чергу, для ароматизації хлібобулочних виробів, при виготовленні ковбас, рибних консерв, сирів, соусів.
В домашній кулінарії його добавляють у вироби з тіста: булочки, батони, медові пряники, коврижки, печиво, марципани, хлібці та ін.
Коріандр покращує смак страв з гороху і квасолі, капусти. Його додають у стави з дичини, птиці. Овочеві пюре з моркви, гарбуза, червоного буряка з додаванням коріандру покращують свої смакові властивості, стають більш ароматними і пряними на смак.
Влітку товченим насінням коріандру злегка обсипають сире м'ясо (з додаванням оцту) – воно довше зберігається і набуває приємного смаку.
В домашньому консервуванні насіння коріандру використовують при квашенні капусти, маринуванні грибів (краще в поєднанні з кмином). Насіння коріандру входить до складу багатьох пряних сумішей. Коріандр використовують для виробництва пива в Англії та Німеччині; в парфумерній промисловості – у Франції.
Коріандр входить до складу пастилок, призначених для ароматизації дихання курців.