Гірчиця - рослина сімейства хрестоцвітних, цінна олійна культура, сировина для виготовлення гірчичного порошку та популярної готової приправи.
Гірчичний порошок використовується як приправа, перш за все до м'ясних страв, а також як інгредієнт майонезу, для заправки соусів, супів, окрошки, як один з компонентів пряних сумішей, для збільшення термінів зберігання продуктів, виготовлення консервів, для виготовлення гірчичників, для прийняття ванн, в косметичних цілях - для виготовлення різних масок і кремів, що поліпшують стан шкіри і волосся.
Гірчичний порошок є незамінним засобом при простудних захворюваннях: гарячі ванни, гірчичне обгортання. Гірчичний порошок - прекрасний антисептик. Він з успіхом застосовується в домашньому консервуванні. Крім антисептичної дії він надає продуктам специфічний пікантний смак і запах.