Чорний перець — класична пряність, яка є плодами деревоподібної ліани. Плоди піддаються різній спеціальної обробці, в результаті якої отримують чорний перець, а також білий, зелений, рожевий. Прянощі ці вживають як у вигляді горошку, так і в меленому вигляді. Батьківщиною рослини вважається п …
Чорний перець — класична пряність, яка є плодами деревоподібної ліани. Плоди піддаються різній спеціальної обробці, в результаті якої отримують чорний перець, а також білий, зелений, рожевий. Прянощі ці вживають як у вигляді горошку, так і в меленому вигляді. Батьківщиною рослини вважається п …
Чорний перець — класична пряність, яка є плодами деревоподібної ліани. Плоди піддаються різній спеціальної обробці, в результаті якої отримують чорний перець, а також білий, зелений, рожевий. Прянощі ці вживають як у вигляді горошку, так і в меленому вигляді. Батьківщиною рослини вважається п …
Чорний перець — класична пряність, яка є плодами деревоподібної ліани. Плоди піддаються різній спеціальної обробці, в результаті якої отримують чорний перець, а також білий, зелений, рожевий. Прянощі ці вживають як у вигляді горошку, так і в меленому вигляді. Батьківщиною рослини вважається півде …
Духмяний, або ямайський перець – це плоди вічнозеленого дерева родини миртових. Батьківщиною перцю духмяного вважають Центральну Америку, культивують його в Індії, Південній Америці, на Кубі і на Ямайці. Основними експортерами являються Ямайка, Гондурас і Коста-Ріка.
М …
Духмяний, або ямайський перець – це плоди вічнозеленого дерева родини миртових. Батьківщиною перцю духмяного вважають Центральну Америку, культивують його в Індії, Південній Америці, на Кубі і на Ямайці. Основними експортерами являються Ямайка, Гондурас і Коста-Ріка.
…
Перець червоний гострий, або перець чилі – висушені плоди тропічного куща, що відноситься до сімейства пасльонових, пряність, яка має пекучий смак.
Батьківщиною цієї рослини вважають тропічну Америку. В теперішній час гострий перець вирощують переважно в тропічних краї …
Білий перець - класична пряність, він є плодом тієї ж ботанічної рослини, що й чорний перець. Довгі роки цьщго факту не знали. Білий перець вирощують в основному в тих же країнах, що й чорний: в Індії, Індонезії (о. Суматра) (Індонезія — основний постачальник білого перцю на світовий ринок. …
Римський кмин - однорічна рослина з сімейства зонтичних, батьківщиною якого вважають Середземномор'я, Єгипет, Аравію, Середню Азію. У дикому вигляді росте в Туркменії. Культивується на Україні, в Закавказзі. У природі росте кущами, на галявинах, узліссях, вздовж узбіч доріг.
Має інші назви: …
Кмин - дворічна трав'яниста рослина, що відноситься до сімейства селерових. Насіння його в більшій мірі використовують як прянощі. Кмин володіє сильним пряним і навіть гострим смаком, приємним запахом.
ХІМІЧНИЙ СКЛАД. ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ.
Плоди кмину містять 3 - 7% ефірної олії, до с …
Часник – трав’яниста рослина, яка відноситься до сімейства лілейних, у котрого в якості пряності використовують надземну і підземну частини. Як і інші представники цибулевих, зустрічається в дикому вигляді в киргизьких степах, в європейській частині Росії, в Афганістані, Індії. Має древ …
Паприка - це сушений, мелений, солодкий, перець, що має характерний яскраво-червоним колір і легкий солодкуватий смак. Серцевину й насіння видаляють, а овоч висушують і розтирають у порошок.
У цей час цю культуру вирощують переважно в США, Іспанії, Туреччи …
Пажитнік (Фенугрек)
Пажитнік— пряно-ароматична рослина, являється доволі відомою пряністю ще з давніх часів. Назва його дещо незвичайна: «грецьке сіно». Справа в тому, що його насіння має трикутну форму. А корови просто обожнюють сушений пажитнік, котрий подекуди так і називають «грецьке …
Мускатник - це високе дерево пірамідальної форми з дуже густою кроною. Цвіте це дерево цілий рік ясно-жовтими ароматними квітками. Плід мускатника зовні нагадує абрикос, всередині якого знаходиться мускатний горіх. Правда, пряністю горіх, стає не відразу, а лише пройшовши спеціальну обробку. Муск …
Цибуля ріпчаста - дворічна, перехреснозапильна рослина, відноситься до сімейства Цибульні. Сама поширена пряність, споживана багатьма народами щоденно.
Батьківщиною цибулі ріпчастої вважають Південно – Західну Азію. Культивуються всі сорти цибулі ріпчастої: напівг …
Лавр благородний - вічнозелений субтропічний кущ, листя і плоди якого, являються класичною пряністю.
Це культове дерево, його в першу чергу пов’язують з Давньою Грецією, з міфологічним образом античного бога Аполлона, який був символом чоловічої краси.
В Греції лаврови …
Лавр благородний - вічнозелений субтропічний кущ, листя і плоди якого, являються класичною пряністю.
Це культове дерево, його в першу чергу пов’язують з Давньою Грецією, з міфологічним образом античного бога Аполлона, який був символом чоловічої краси.
В Греції лаврови …
Лавр благородний - вічнозелений субтропічний кущ, листя і плоди якого, являються класичною пряністю.
Це культове дерево, його в першу чергу пов’язують з Давньою Грецією, з міфологічним образом античного бога Аполлона, який був символом чоловічої краси.
…
Куркума - пряно-ароматична рослина, а пряність, приготована з її кореневища, відноситься до ряду класичних. Її батьківщиною вважають Південно-Східну Індію, де вирощується й використовується найбільша кількість цієї пряності. Завдяки арабським купцям, які постійно хотіли чимось здивувати …
Кориця - широко використовувана в кулінарії пряність.
Кориця - невелике вічнозелене дерево висотою 10-15 м, яке відноситься до роду лаврових. Батьківщина — Цейлон. Культивується в Індії, Індонезії, Малайзії, Бразилії, Гвіані.
Корицю вирощують протягом двох років, потім зрізають під корінь …
Кориця — найпопулярніша класична пряність, відома з найдавніших часів, її отримують із внутрішньої кори коричного дерева. Існує кілька видів кориці, залежно від того, з якого дерева її виготовляють. Розрізняють цейлонську, китайську, малабарську, ціннамон, або пряну, корицю.
Кориц …
Коріандр — цінна пряно-ароматична і лікарська культура, відноситься до сімейства селерових. Батьківщина - східне середземномор’я.
Відомий був ще древнім грекам, знайдений в древньоєгипетських гробницях, які відносяться до 1400 р. до н.е. Греки називали його «клоповник», тому що с …
Коріандр — цінна пряно-ароматична і лікарська культура, відноситься до сімейства селерових. Батьківщина - східне середземномор’я.
Відомий був ще древнім грекам, знайдений в древньоєгипетських гробницях, які відносяться до 1400 р. до н.е. Греки називали його «клоп …
Кардамон — класична пряність, яка є плодами трав'янистої рослини, що відноситься до сімейства імбирних. Ця пряність родом з Індії й Шрі-Ланки.
У середньовіччя кардамон цінували в основному за лікарські властивості. Вважалося, що …
Імбир в перекладі з санскритської означає «рогатий», що пов’язано, мабуть, з формою імбирного кореня.
Він став однією із самих перших пряностей, які досягли Середземноморського узбережжя, а китайцям і індійцям був відомий ще з давніх часів.
Місця де ріс Імбир арабські купці тримали в …
Гірчиця - рослина сімейства хрестоцвітних, цінна олійна культура, сировина для виготовлення гірчичного порошку та популярної готової приправи.
Гірчичний порошок використовується як приправа, перш за все до м'ясних страв, а також як інгредієнт майонезу, для заправки соусів, супів, окрошки, …
Гвоздика.
У великому царстві прянощів гвоздика займає особливе місце за рахунок винятково яскраво виражених ароматичних якостей.
В Європі гвоздику вперше описав відомий римський автор Пліній, але довідатись, де вона росте, європейці не могли дуже довго. Вони отримува …
Бад'ян — класична пряність, батьківщиною його вважають Південно-Східну Азію. Як і корицю, яка росте в тих краях, бад’ян особливо полюбляють китайці. Вони першими використовували дану пряність для приготування страв ще до нашої ери. В Європу бад’ян потрапив на початку XVI століття і …
Аніс звичайний – однорічна рослина, батьківщиною якої вважається Ліван. Древні римляни першими стали використовувати насіння анісу для оздоровчих цілей, а також в їжу, посипаючи ним булки. Пліній писав, що аніс робить свіжим диханн …