Петрушка – пряно-ароматична рослина, яка відноситься до сімейства зонтичних, відома ще в Древній Греції. Її батьківщиною вважають країни Середземномор’я, де першочергово вона використовувалася як пряність.
В культурі зараз дві її різновидності: коренева і листкова. Майже до середньовіччя петрушку вживали, в основному, як пряність. Потім її стали використовувати не тільки для покращення смаку, але і як лікарську рослину.
Найвище визнання як пряно-ароматична культура петрушка отримала в 18 ст. Французькі кулінари прийшли до висновку, що без використання цього пряного овоча вони б не змогли належним чином представити своє кулінарне мистецтво.
Зараз петрушка широко культивується в багатьох державах, а в країнах Середземномор’я можна зустріти її в дикому вигляді.
Петрушка багата вітамінами А, В, С та іншими, а також мінеральними солями заліза, кальцію, фосфору. Вітамінів більше міститься в зелені, тому її рекомендують при авітамінозі, анемії. Вона містить ефірну олію (0,1%) жовтуватого кольору з характерним запахом, глікозид, слизі. Популярний засіб проти малярії. Відвари насіння застосовують як сечогінний засіб, а листками петрушки лікують рани, укуси, наколи. Петрушка має благодійний вплив на роботу шлунку і багатьох інших органів. Петрушку використовують в домашній косметиці для відбілювання шкіри ( із соком лимону). Подрібненим насінням петрушки лікують облисіння, втираючи його у шкіру голови.
Від петрушки походить приємний аромат, вона має солодкуватий пряний і трохи гіркуватий смак, обумовлений наявністю ефірної олії. Серед пряних овочів займає по праву передове місце, її можна додавати практично в усі страви, крім солодких. Листя використовують у свіжому, в'яленому і сушеному вигляді.
Молоде листя кладуть в салати, використовують в якості самостійної закуски або як компонент гарніру, додають в овочеві, рибні і м’ясні страви, пряні супи, соуси, окрошку. Присмачують петрушкою другі страви із птиці, дичини, яєць, крупи; ароматизують нею страви із субпродуктів.
Петрушку використовують при консервуванні томатів, огірків, патисонів, кабачків, баклажанів, приготуванні томатних соусів та іншої домашньої продукції тривалого зберігання.
В промисловості це один із основних компонентів сухих пряних сумішей, які застосовуються для приготування супових концентратів.
Щоб зберегти вітаміни, зелень петрушки кладуть у готові страви перед подачею на стіл.