Протягом багатьох століть традиційне харчування рятувало від хвороб і продовжувало життя жителям сонячного узбережжя Середземного моря. Медики досліджували цей феномен і дійшли висновку, що використання кулінарних рецептів, звичних для цих країн, допоможе й іншим людям налагодити здорове збалансоване харчування. Не останню роль в цьому відіграють "Середземноморські трави".
Прянощі з середземноморської області поширилися по всій Європі, перш за все завдяки Карлу Великому, який пізнав їх значення під час своїх численних військових походів, а в 812 р. придбані в цій галузі знання об'єднав у своєрідній інструкції, призначеній для королівського керуючого. Інструкція містила перелік 74 різних трав, які монарх повелів вирощувати в імператорських садах.
В даний час в класичному варіанті в пряну суміш входить душиця (орегано), кріп, коріандр, майоран, чабер і петрушка.
Середземноморська суміш як можна краще підходить для приготування вишуканих соусів, м'ясних і рибних страв, салатів, піци і гарячих тостів, пасти і спагетті, рагу.