Батьківщиною цієї рослини вважають тропічну Америку. В теперішній час гострий перець вирощують переважно в тропічних країнах, але більше всього – в Індії і Таїланді. Червоний перець можна вирощувати і в домашніх умовах в квіткових горщиках. Необхідні умови – регулярний полив з періодичним підживленням квітковою сумішшю.
Властивості і застосування
Червоний перець володіє сильним пряним ароматом і смаком від пряного до гострого і навіть дуже пекучого (обумовлений вмістом фенольного сполучення капсаіціну, котрого немає в солодкому болгарському перцеві). Деякі різновиди гострого червоного перцю настільки пекучі, що достатнього одного доторкання до нього, щоб викликати подразнення шкіри.
Плоди червоного перцю сушать цілими і меленими; при висушуванні стручки набувають більш густого відтінку, від темно- до помарвнчево-червоного. Зазвичай перець висушують на сонці, від чого плоди зморщуються; потім їх звільняють від чашечки і мелють. Так отримують, наприклад, кайенський перець, який названий іменем міста Кайенна в Гвіані (Південна Америка).
Перець використовують свіжим в стручках ( частіше в овочевих стравах і соліннях) або в сухому вигляді (як в стручках так і в меленому). Мелений перець додають в соуси, в заправку для салатів, в кефіри, простокваші, ним посипають різні страви, його додають в бульйон, тушковане м'ясо, маринади. Цілий перець кладуть в борщі, супи (під час приготування, а не в готові страви).
Червоний перець додає гостроти сумішам прянощів, м’ясу, морепродуктам. Використовується в італійській, індійській, мексиканській і карибській кухнях. Червоний перець дуже часто використовують в сумішах прянощів, в поєднанні з часником, коріандром, базиліком, чабером, меленим лавровим листом та іншими.
Паприка - це суміш, змолота із сушеного солодкого м'ясистого перцю Capsicum annum червоних сортів. Серцевину й насіння видаляють, а м'якоть висушують і розтирають у порошок, який має характерний яскраво-червоний колір і легкий солодкуватий смак з присмаком гіркоти.
Батьківщиною червоного стручкового перцю (паприки) є Південна Америка. У цей час цю культуру вирощують переважно в США, Іспанії, Туреччині й Угорщині.
В Угорщині в цей час виготовляють сім сортів порошків паприки, причому гострота приправи залежить від способу виготовлення, при якому найбільшу роль відіграє капсаицин, що надає гостроту, а також барвник - капсантин і каротин.
Благородна солодка паприка - один з найбільш уживаних сортів. Досить темного і соковитого кольору. Порошок середнього помолу з тонким ароматом.
Делікатесна паприка |
- середньої червоності й помолу середньої тонкості. Приємна на смак, не гостра. Підкреслює власний смак блюда, не "забуваючи" його. |
Напівсолодка паприка |
- відносно світла на колір, матового відтінку, з характерним запахом спецій, середньої гостроти. Через вміст у ній цукру в жодному разі не можна присмажувати її в жирові. |
Спеціальна паприка |
- відрізняється яскравим червоним кольором, має приємний смак, солодкуватий і м'який. |
Рожева паприка |
- порошок середнього помолу. Вона відноситься до пікантних і досить гострих сортів, які варто використовувати досить обачно й обережно. Ніжний сорт являє собою порошок яскраво-червоного кольору й помолу середньої тонкості, відрізняється блиском. Його характерна риса виражена вже в назві сорту: він позбавлений гостроти, але не специфічного аромату приправи. |
Вміст корисних речовин
Якщо брати однакову кількість цитрусових і паприки, у паприці більший вміст вітаміну-С. Прекрасно поєднується з м'ясом, особливо свининою, куркою, овочами, особливо томатами й капустою, сиром, яйцями, рибою й морепродуктами. Кладуть паприку в гуляш, чилі, супи, соуси, салати, фаршировані яйця, рис, блюда з меленого м'яса.
Перець викликає апетит, поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, підсилює роботу підшлункової залози. Входить до складу сумішей для барбекю, основна спеція в гуляші, чилі й використовується в індійській, марокканській й європейській кухнях, а також на Середньому Сході. У кулінарії використовується, звичайно мелена сушена паприка. Крім смаку й аромату вона забарвлює їжу в червоний або жовтогарячий колір, але варто пам'ятати, що це відбувається тільки при нагріванні. При цьому паприка легко підгоряє, здобуваючи гіркий присмак.
Паприка добре впливає на кровообіг і допомагає при ревматизмі. Використовується в харчовій промисловості як барвник.