Базилік — пряно-ароматична рослина, батьківщиною котрої вважають Південну Азію. Вважається пряністю, гідною уваги королів.
Базилік завжди радили використовувати в обмежених кількостях, так як аромат його доволі інтенсивний.
Базилік з часів другої світової війни, коли відбулося його, якби мовити, «друге відкриття», широко культивується в країнах Європи, на Північному Кавказі, в Криму, середньоазіатських державах, в Молдавії.
Має інші назви: базилік городній, васильки духмяні, васильки червоні та ін.
Хімічний склад. Лікувальні властивості.
Базилік звичайний, відомий як пряна і лікарська рослина, цвіте в літні місяці, випромінюючи прекрасний аромат. Сильний приємний запах обумовлений наявністю в надземній частині його ефірної олії складного складу, вміст котрї в різних видах коливається від 0,2% до 1,5%. Вона включає компоненти: метилхавінол, цінеол, ліналоол, камфору, оцімен, дубильні речовини, кислий сапонін. Крім того, містить цукри, каротин, фітонциди, вітамін С, В2, РР, рутин.
Відвари з базиліку п’ють при хронічних захворюваннях шлунку, сечового міхура. Ефірна олія його володіє бактерицидною дією. Корисний для зняття спазмалітичного стану, при здуттях живота, метеоризмі. Також використовують в парфумерній промисловості.
Смакові якості. Застосування.
Базилік в якості пряності використовується широко у свіжому і сухому вигляді. В давнину його називали царською травою. Вся надземна частина його відрізняється приємним запахом і ніжним смаком.
Властивості його проявляються в стравах ніби поступово – спочатку він дає гірчинку, а потім солодкуватий присмак. Його кладуть в супи, овочеві страви, особливо із квасолі, гороху, бобів, томатів, шпинату, квашеної капусти, в м’ясні страви.
На сьогодні цю рослину пов’язують з італійською кухнею. Вона добре поєднується з помідорами, зеленими овочами, салатами, супами, яйцями, рибою, сиром, бараниною, піццою і соусами для макаронів.
Базилік в будь-якому вигляді використовують при приготуванні кетчупів, соусів, підливок, заправок. Подрібненими сушеними листками базиліка покращують смак ковбас, паштетів. Ця приправа використовується в омлетах, салатах, стравах із крабів.
Базилік – особливо шанована приправа в країнах Західної Європи, в середньоазіатських країнах.
В харчовій промисловості використовують при копченні, приготуванні бутербродного масла, ароматизації ковбас, тушонки. В лікерно-горілчаній промисловості – в виробництві лікерів. Із сухого листя базиліку з додаванням інших трав готують перцеву суміш. Молоді гілочки і листочки використовують для ароматизації оцту, котрий потім застосовують для надання пікантного присмаку салатам і білим соусам. Базилік добре поєднується з прянощами, від чого виникає неповторний букет. В суміші з розмарином набуває перцевого запаху; з чабером – посилює гостроту страви. Оригінально поєднується з майораном, петрушкою, коріандром, м’ятою, естрагоном. В супи, варення і жарені страви базилік закладають за 10-15 хвилин до готовності, в фарш – під час приготування.