Як сільськогосподарську культуру чорний перець вирощують й в Індонезії, Сінгапурі, Камбоджі, Лаосі, В'єтнамі, Таїланді, у Південній Америці.
Чорний перець містить піперін (4,5—7,5%), піперидин, ефірне масло, крохмаль, білок, вітаміни. Він має здатність знищувати бактерії, шкідливі речовини в організмі, збуджувати апетит, поліпшувати травлення.
Смакові якості. Застосування
Як пряність використають сушені цілі плоди чорного перцю, а також мелені, особливо в пряних сумішах. Чорний перець входить до складу «сухих парфумів». У домашньому консервуванні його використають при солінні, мочінні, заготівлі м'ясних консервів. На обідній стіл прийнято ставити не тільки сільничку, але й перечницю.
Перець чудово підходить до м'ясних, рибних, овочевих й інших блюд. Його кладуть у супи, соуси, овочі, салати. Приправляють холодні закуски: салати, ікру, мариновану, заливну, фаршировану рибу, холодець, сири й т.д. З ним роблять ковбаси, паштети, фарші, копченості. Додають у борошняні й круп'яні вироби, а в деяких країнах і у випічку (У Росії чорний перець був першою «заморською» пряністю. Тут його теж включали в рецепти знаменитих пряників). На Сході перцем приправляють чай. Присмачують збитень, деякі коктейлі.