Зелена цибуля (її ще називають салатною цибулею) - назва незрілого зеленого пір'я ріпчастої цибулі. Цибуля була окультуреною кілька тисяч років до нашої ери. На думку вчених, батьківщиною цибулі вважається територія, що лежить в межах кордонів сучасних Ірану та Афганістану. В даний час цибулю вирощують на всіх континентах, що заселена людьми.
Хімічний склад. Лікувальні властивості.
У зеленому пір'ї цибулі міститься багато корисних речовин, воно багате мікроелементами, вітамінами, ефірними маслами, вуглеводами. Відомо, що в зеленій цибулі міститься більша кількість вітамінів, ніж в самій цибулині.
Вона володіє такими властивостями: підвищує апетит, покращує травлення і процес засвоєння їжі, підвищує тонус, корисний при ГРВІ і грипі, нормалізує тиск, допомагає при цукровому діабеті, стимулює процеси кровотворення, благотворно впливає на серцево-судинну систему, знижує ризик ракових захворювань.
Крім того зелена цибуля має антисептичну, протимікробну, бактерицидну, протизапальну і антисклеротичну дією.
Смакові якості. Застосування.
Найчастіше для вирощування зеленої цибулі використовують ріпчасту цибулю, але також можна використовувати пагони цибулі-батун і цибулі-шалот. З точки зору смакових якостей зелену цибулю збирають протягом періоду, коли цибулина ще не дозріла. Зелена цибуля широко застосовують в кулінарії в якості добавки в салати та вінегрети, а також у різні овочеві та м'ясні страви, а також використовують як смакову добавку до супів, соусів, підлив й фаршів.