Духмяний або ямайський перець – це плоди вічнозеленого дерева родини миртових. Батьківщиною перцю духмяного вважають Центральну Америку, культивують його в Індії, Південній Америці, на Кубі і на Ямайці. Основними експортерами являються Ямайка, Гондурас і Коста-Ріка.
Має інші назви: ямайський перець, англійський перець, пімента, ормум, гвоздичний перець.
ХІМІЧНИЙ СКЛАД. ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ
Перець духмяний містить 3,5% ефірної олії, головним складником якої є евгенол, цінеол, каріофіллен, фелландрон. Плоди та листки духмяного перцю являються джерелом ефірної олії, котра застосовується в медицині, особливо стоматологічній практиці, як антисептичний засіб. Також перець покращує роботу шлунку, корисний при метеоризмі.
СМАКОВІ ЯКОСТІ. ЗАСТОСУВАННЯ
Духмяний перець називають рослиною, яка поєднує в собі чотири пряності. Плоду притаманний сильний приємний аромат, що поєднує в собі букет смаків гвоздики, кориці, мускатного горіха і чорного перцю. Запах його приємний, смак гостро приємний, пекучий. Це сильна пряність, надає стравам аромат і змінює їх смак. Перець духмяний відноситься до найбільш популярних і часто вживаних прянощів. Без нього не обходяться в домашньому консервуванні, особливо при маринуванні огірків, помідорів, патисонів і. т.д. Застосовується при копченні продуктів, в виробництві лікерів, рому. Використовують у всіх видах маринадів; до м'яса, грибів, риби. Входить до складу багатьох пряних сумішей: індійської «карі», гамбургської, сухих духів і т.д.
В харчовій промисловості в меленому вигляді додається в різні види столової гірчиці. Духмяним перцем ароматизують оселедці, рибні консерви, тверді сири.
В домашній кулінарії його кладуть в м’ясні і рибні закуски: заливні, холодець, додають в домашні ковбаси, паштети.
Духмяний перець обов’язковий в рибних супах, в солянках, юшці, борщах, супі харчо, м’ясному бульйоні. Його використовують в других стравах із яловичини, свинини, дичини, курятини і т.д., для приправи гарнірів (особливо із рису).