Майоран – багаторічна рослина, батьківщиною якого вважають Середземномор’я. В дикому вигляді зустрічається в Північній Африці, Малій Азії. Древні єгиптяни, греки і римляни приписували цій рослині незвичайні лікувальні властивості, вважали, що хоча б один два кущики його повинні рости на городі під вікном. З допомогою цієї рослини вони ароматизували овочеві страви.
В середні віки майоран знали і цінували в Європі, вирощували в тих регіонах, де дозволяв клімат, а також розводили в кімнатних умовах, щоб насолоджуватись красою і ароматом. Як лікарський засіб його використовували, перш за все, при простудних захворюваннях.
Він поширився на всю Північну Африку (Алжир, Туніс, Єгипет), де і тепер культивується. Майоран раніше за хміль стали використовувати в пивоварінні. Спеціалісти по виноробству – французи – використовували його в виробництві вина. Всі народи майоран прийняли в якості незвичайної ароматної, пікантної спеції.
З давніх часів майоран використовують як лікарську траву. Плоди його багаті ефірною олією (1-3,5%), котре володіє сильним ароматом (носій його до сих пір не відомий), нагадує запах ромашки. Олія легко розчиняється в спирті, і цю його властивість використовують в фармацевтичній промисловості.
Молоді листочки і пагони містять рутин, вітамін С, каротин, дубильні речовини.
Майоран відомий як заспокійливий засіб, який покращує сон.
Його використовують при головних і зубних болях, для лікування органів травлення, при захворюваннях дихальних органів (зокрема, як відхаркувальний засіб).
В народній медицині його використовують для ванн в якості примочок на рани.
Майоран рекомендують хворим цукровим діабетом, незамінний для дієтичного харчування, корисний людям, які перенесли інфаркт міокарда.
Майоран вирощують заради його аромату. В багатьох країнах його вважають незамінною пряністю. В цих якостях використовують листя, квіткові бруньки. Він володіє стійким ароматом і сильно пряним, злегка пекучим смаком. Інколи смак майорану порівнюють зі смаком тим’яну.
Майоран – пряність, котру можна додавати в будь-які страви для надання аромату. Зелені листочки кладуть в салати, холодні закуски, супи (м’ясні, рибні, овочеві, горохові, грибні). Майоран покращує смак других страв із м’яса, дичини, риби.
Добре поєднується з тміном при додаванні в рибні страви і страви із печінки. Використовується для приготування підливок для м’яса, спагеті, соусів (сметанних, томатних, з петрушкою), кетчупів, холодних м’ясних страв, омлетів.
Майоран – пряність, котру використовують в промисловості для виробництва пива, вина, безалкогольних напоїв. З ним готують ковбаси, сири, консервують огірки, томати, патисони. Майоран входить до складу пряних сумішей різного призначення.
Використовуються замість солі для діабетиків.