Молекулярна формула - C6H8O7. Ефіри й солі лимонної кислоти носять назву цитратів.
Лимонна кислота і цитрати застосовуються для регулювання кислотності, посилення смаку, а також в якості консерванту. Особливо широко лимонна кислота використовується при виробництві напоїв. Також застосовується при виробництві желе, карамелі і в хлібобулочній промисловості як харчова добавка Е330, в залежності від технологічної необхідності. Входить до складу деяких косметичних засобів. Відсутність запаху робить її незамінним компонентом в тих стравах, котрі треба підкислити і не зіпсувати їх запах оцтом.
Лимонну кислоту додають в киселі, компоти, напої, узвари, а також в борщі, вироби із риби. Без «лимонки» не обійтись при приготуванні багатьох видів соусів, особливо грибних.
В пекарському ремеслі лимонна кислота впливає не тільки на підйом тіста, але і на його еластичність.
Спецію зберігають в герметичній тарі, так як вона гігроскопічна.