Аюрведа про користь спецій для здоров'я

 

Аюрведа про користь спецій для здоров'я

Чому до кінця робочого дня або після фізичних навантажень іноді з'являються млявість, загальмованість, небажання займатися чим-небудь?

Хочеться просто відпочити і нічого більше не робити. Крім того, після свят з надмірним споживанням їжі відчувається важкість у шлунку і неповороткість. Виявляється, малорухливий спосіб життя, слабке травлення і погано переварена їжа призводить до утворення в нашому організмі різних отруйних чи токсичних речовин.

Справа в тому, що неправильне харчування порушує роботу шлунково-кишкового тракту і збільшує навантаження на печінку. Це сприяє тому, що шкідливі речовини не виводяться з організму, а потрапляють у кров і створюють постійне джерело отруєння в організмі.

Токсини призводять до зниження імунітету, погіршення загального стану і занепаду сил. Крім негативного впливу на працездатність, токсини викликають більш швидке старіння організму. У науковому світі навіть існує теорія, яка стверджує, що старіння організму обумовлено, в першу чергу, накопиченням в організмі токсинів. Вони пригнічують роботу органів, тканин, клітин; порушують в них протягом біохімічних процесів. Це призводить, в кінцевому результаті, до порушення їх функцій і, як наслідок, до більш швидкого старіння.

Абсолютно, очевидно, що чим менше в організмі токсинів, тим краще він функціонує, тим краще стан здоров'я і зовнішній вигляд.

Розщепленню токсинів в організмі та їх виведенню допомагають спеції і прянощі. Власне для цього вони існують в кулінарії ще з часів створення Аюрведи.
У буквальному перекладі з санскриту, Аюрведа - це "Наука про правильне життя". Тексти давніх вед обхоплюють всі аспекти життя людини. Веди - це опис законів світу.

Призначення прянощів, згідно з Аюрведою, - скорегувати страву і наситити її різними відтінками смаків, спеції також сприяють збільшенню "травного вогню", тобто стимулюють секрецію травних соків, покращують кровообіг і перистальтику в зоні шлунково-кишкового тракту, запобігаючи саму появу токсинів.

Аюрведа розглядає три "типи" енергії в людині - ВАТА, ПІТТА і КАПХА.
ВАТА - характерна для людей з худорлявим статурою. Вони схильні до легкості, швидкості в думках і діях. Мінливість - це їх характеристика. Якщо вата збалансована то така людина є творчою, ентузіастом у житті і життєрадісною. Якщо вата "перекошена" то така людина відчуває тривогу, безсоння і проблеми з травним трактом, що породжує гастрити, виразки, погане травлення. Ваті відповідають гіркий і терпкий смаки. Якщо вона вийшла з рівноваги, то допоможуть такі спеції, як імбир, кмин, аніс.
ПІТТА властива людям атлетичної статури, які раціональні і цілеспрямовані. Якщо пітта збалансована, то людина володіє розвиненим інтелектом, може бути хорошим керівником. Якщо пітта розбалансована, то людина стає занадто критичною, дратівливою і агресивною. Пітті відповідають кислий, солоний і гострий смаки. Їх врівноважують фенхель, кориця, кардамон, коріандр. Пітта також вважається "вогненною" за своєю природою, тому гострі спеції краще використовувати в мінімальній кількості.
КАПХА. Переважає у людей з великим, повним тілом, які думають і рухаються неквапливо, емоційно стабільні. Якщо капха збалансована, то людина є спокійною і відданою. Якщо ні, то в організмі з'являється інертність і застійні явища. Капха пов’язана з солодким, солоним і кислим смаками. Люди з такою конституцією часто відчувають нестачу "травного вогню", їм не варто у великих кількостях вживати сіль. Всі інші спеції їм корисні.

У Аюрведі також існує принцип застосування прянощів на основі гармонізуючих смаків, оскільки під час їжі ми відчуваємо не тільки тіло, а й наші почуття - в першу чергу, звичайно, смак. Тому в їжі повинні бути присутніми всі шість смаків: солоний, солодкий, гіркий, кислий, гострий і терпкий.

Наша звичайна дієта складається в основному з трьох смаків - солодкого, солоного і кислого, які, згідно з Аюрведою, заспокоюють лише один з трьох енергетичних типів - вату. Дисбаланс вати типовий для наших сучасників через стрімкий, напружений ритм життя і емоційні проблеми: роздратування, відчуття незахищеності, тривожності і безперервного занепокоєння, тому нас притягує солодке, солоне і кисле.

У підсумку надмірна кількість жирів і цукру призводить до дисбалансу іншої енергії - капха. І занепокоєння змінюється лінощами, надмірною вагою, сповільненою розумовою активністю, депресією і жадобою.

Якщо в нашому раціоні відсутній гіркий, гострий і терпкий смак, то тіло, емоційна і інтелектуальна сфера нашого життя не задоволені.

Крім того, існує п'ять китів, на яких базується будь-яка аюрведична страва:
1. КУРКУМА
    
КУРКУМА - це природний антисептик, що має сильний протизапальний ефект. Речовини, що містяться в ній, блокують більшість біохімічних реакцій, які ведуть до запалень того чи іншого роду, адже 98% усіх наших хвороб пов'язані саме з нездатністю організму впоратися із запальними процесами. У Аюрведі рекомендується обов'язково включати куркуму в щоденний раціон.

2. ІМБИР
    
Імбир у текстах Аюрведи виступає універсальним лікарським засобом. Широко відомо, що він благотворно впливає на травлення і допомагає при застудах. Ще імбир має анальгетичні властивості і знижує рівень цукру і холістерину в крові.

3. ФЕНХЕЛЬ
    
Фенхель (насіння кропу). Багатий фітоестрогенами, які дуже корисні. Він сприяє посиленню лактації (що важливо для годуючих матерів). Фенхель також усуває здуття живота і нервозність. Якщо з'їсти трохи насіння фенхелю після їжі, це допоможе перетравлювати їжу і полегшить подих.

4. КОРИЦЯ
    
Ця пряність здатна протистояти розвитку цвілі та інших грибкових і дріжджових мікроорганізмів, які викликають різні захворювання. Ще кориця знижує рівень цукру в крові. Кориця також покращує кровообіг, знімає м'язові болі, тому в поєднанні з імбиром використовується при застуді.

5. КОРІАНДР
    
Коріандр (кінза). Покращує травлення, допомагає при невралгіях і ревматизмі. А відвар з листя коріандру знімає неспокій і дратівливість.


Використовуйте древні знання для правильного харчування й зміцнення здоров'я. Пропонуємо вам три рецепти напоїв для кожного типу енергії за Аюрведою. Спробуйте!

ВАТА. Молоко з корицею. Солодкий, обволікаючий, зігріваючий напій допомагає зняти напругу та тривожність. Для його приготування жменю подрібненого інжиру необхідно залити літром теплого молока. Додати 5-7 зерен кардамону, паличку кориці, по половині чайної ложки куркуми і сухого меленого імбиру. Довести до кипіння. Якщо ви застуджений, додайте декілька "бутонів" гвоздики й один лавровий лист. Краще пити перед сном.

КАПХА. Імбирний чай. Цей гострий кисло-солодкий напій посилює "травний вогонь", регулює вагу і апетит.

У 100 грамів меленого імбиру додати 2 столові ложки цукру, 1/2 чайної ложки солі, дрібку перцю чілі, залити літром окропу. Довести до кипіння, варити на повільному вогні хвилин 20. Зняти з вогню і додати сік половини лимону.

ПІТТА. Терпкий смак міцного чаю, що пом'якшують властивості молока і врівноважує дію прянощів допоможуть зняти дратівливість і повернуть емоційний баланс. Для приготування взяти 6 чайних ложок чорного чаю, 6 зерен кардамону, 2 палички кориці, 1/2 чайної ложки сухого імбиру, 4 столові ложки цукру залити літром окропу, дати настоятися. Додати половину склянки молока, довести до кипіння, кип'ятити на маленькому вогні 5-7 хвилин.

Давайте будемо використовувати для приготування їжі прянощі відповідно до Аюрведи і будьмо здорові і працездатні!


 


Комментариев к статье: "Аюрведа про користь спецій для здоров'я" - 0 (шт.)

Написать комментарий

Ваше Имя:


Ваш комментарий: Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Введите код, указанный на картинке: